julfilmerJag har sett rätt många julfilmer i mitt liv då jag alltid älskat julen och julfilmer är en stor del av det. Min favorit var framförallt Ensam Hemma när jag var liten men inte så mycket längre (jag har svårt att se förbi att den handlar om så mycket våld egentligen). Love Actually gillar jag, men älskar den inte. Den är väldigt fin och har många härliga scener och karaktärer men känns lite för publikfriande. Tim Burton’s Nightmare before Christmas är fortfarande en favorit men är det verkligen en julfilm? Det är ju mer Halloween-stämning än julstämning. Nej, det är solklart att Tomten är far till alla barnen är den bästa julfilmen alla kategorier: den är sjukt rolig, den har julstämning (även om den inte alltid är så “fin”) och den har fantastiska skådisar. Tråkigt att det inte har gjorts fler liknande den!

De allra flesta julfilmer som är riktigt bra, på riktigt, har ofta julen mer som en spelplats men grottar inte ner sig för mycket i julnostalgi eller låter någon form av julmagi, tomtar och nordpolen etc. Seriösa regissörer och filmproducenter väljer att antingen göra en julfilm och gå loss på det och förlika sig med tanken på att det inte behöver vara så himla noggrant liksom: man gör ändå “bara” en film om en tomte. Det är svårt att motivera riktigt duktiga skådisar, hitta ett manuskript som verkligen blir trovärdigt osv. Man tvingas helt enkelt till ett vägval: göra en film maximerad för filmupplevelse eller göra en julfilm, om än välgjord.

För generellt sett är det som vi kallar julfilm sällan en bra film. Ju mer en film försöker beskriva “julens budskap” desto cheezigare blir den ofta (om än inte alltid). Blandar man in tomten på Nordpolen, flygande renar och försöker förklara julsagor på ett vuxet sätt faller det ofta platt.

Romantiska komedier (som det finns många av bland Netflix julfilmer) kan ofta vara lite bättre. Det känns trovärdigt att hitta kärleken till jul, uppleva julstämning och gå runt bland glittrande ljus och kära ner sig. Då blir julen en självklar del av plotten och det blir bra. Det finns en del hyggliga romantiska filmer som tidigare nämnda Love Actually och till viss mån också The Holiday men Netflix romantiska komedier och romantiska julfilmer är i mångt och mycket väldigt dåliga, tycker jag. Praktiskt taget varenda en handlar om en kvinna, 25-30 år, som måste lämna en stressig tillvaro i storstaden och åka till landsorten där hon träffar en man, lär sig om värdet av livet på landet och blir en bättre människa till toner av julmusik.

Så, julfilmerna är sällan bra som filmer – MEN, spelar det någon roll? Bör man egentligen utvärdera en julfilm utifrån hur bra den är som film – eller handlar det inte mer om hur bra julstämning den förmedlar? Man ser ju inte riktigt en julfilm på samma sätt som man ser andra filmer.

Min poäng här är egentligen att: Nej, en julfilm ska först och främst utvärderas utifrån hur bra den är som julfilm och hur mycket julstämning den förmedlar. Sen genererar en julfilm som är bra mer julstämning i sig men en rätt dålig film med mycket värme och känsla kan kompensera för detta. Det är väl julmagi på sätt och vis 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *